Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mezsgyén 2. rész
  2014-06-22 13:41:25, vasárnap
 
   
 
A sors vetítőjében peregtek a filmek. Visszarepítették az egyetemi évekbe. Gondolatai elidőzte a vizsgák előtti drukknál, majd az eredményhirdetés utáni dorbézolásoknál. Hirtelen megelevenedtek a képek. Kedvenc helyükre tért vissza a Várban lévő kisvendéglőkhöz. Orrában érezte a cigaretta füsttel, ételszaggal keveredett falakból áradó dohos szagot, fülében megjelentek a zongorista rekedt hangú dallamai. Ízlelőbimbói érzékelték a porhanyósra sütött, ropogós bőrű, sült csülök mennyei ízét. A pincéreket még most is felismerné. Zoltán egy hasonló vacsora közben kérte meg a kezét. Sokáig mennyasszonyoskodott, ami olyan előnnyel járt, hogy a kollégium legfelső emeletén sikerült kibumlizniuk egy kétágyas szobát, ahol a házas hallgatók élek. Nem voltak sokan. Három pár, három szoba, közös konyhával, és vizesblokkal. Nem volt az luxuskörülmény, számukra mégis maga volt a paradicsom. Ilyen körülmények között csiszolódtak össze. Életük legboldogabb időszakaként emlékeznek vissza azokra az évekre. Még a menzával sem elégedetlenkedtek, egyikük sem volt válogatós, falusi gyerekként mindenevővé váltak.
Eget rengető szerelem volt az övék, legalábbis így emlegették. A nagy szeretkezések után néha nyakukba vették a várost, járták a budai éjszakát, majd betértek egy olcsó kisvendéglőbe, ahol összebújva hallgatták a rekedt zongoristát. A következő pillanatban elszakadt a film, és visszatért a mába. Csülök Pékné módra. Határozta el magát, ez lesz az ünnepi ebéd, ha Zoltán gyógyultan hazatér. Elszégyellte magát, negyven éve nem volt képes megtanulni, hogyan kell elkészíteni a férje kedvencét. Pár éve vett ugyan egy cserépedényt, azóta mennyi marhaság jutott az eszébe, amit lehet benne sütni, de a csülök kimaradt. Most megtanulja, döntötte el, és meglepi vele a családot. Tudja, hogy bizony nem diétás étel, azért talán nem árt meg pár falat, minden esetre megkérdezi az orvost, hogy eheti-e belőle a beteg. Nem volt soha konyhatündér, sokszor mindenki ott evett ahol, délidőben tartózkodott. A gyerekek, napközisek, majd menzások lettek, ők a cégnél ebédeltek. Néha egy rosszabb ebéd után, otthon meleg vacsorát készítettek. Hétvégeken, pedig felváltva utaztak a nagyikhoz, ameddig ez megadatott. Alkalmanként felkerekedtek és ünnepélyes keretek között megebédeltek egy étteremben. A régi kisvendéglők hangulata azonban soha nem vissza. Mikor arra sem volt indíttatásuk, hogy lemenjenek, akkor hozattak valamit. A fiúknak ez jobban tetszett, nem kellett átöltözni hozzá.
Igáig ért el gondolataiban, mikor az órára nézve megállapította már is indulhat vissza. Vajon mire ér oda? A félelem blokkolta, páncélként szorította össze a gyomrát.
Sokat jelent neki az a pár perc, amit a kórteremben tölthetett. Az orvos azt mondta, várhatóan alakul a helyzet, kiegyenlített a keringése, az életfontosságú szervek nem károsodtak.
Amint férje ágyához ért, Zoltán ismét beszélni kezdett.
- Valamit el kell mondanom, - kezdett hozzá.
Ahogyan a mondat elhagyta a száját, a gépek megbolondultak. Az egyenletes rövid csipogás, felhangosodott, égtelen galoppba kezdet. A görbék ritmusos tánca vészjelző rángatózásra váltott. Az ápolónő azonnal ott termett.
- Kérem, egy szót sem tovább, ne izgassa fel magát. Most nem szabad beszélni és mozogni, nyugalomra van szüksége. - szólt határozottan, mégis barátságosan.
Pár pillanatig a monitorra meredt, zsebéből elővett jegyzetébe írt valamit, amit a megfigyelőlapon is rögzített, majd az orvosi szoba felé vette az útját. Mire az orvossal visszatért, a görbék békésen keringőztek. Az orvos ránézett a képernyőre, ellenőrizte az adatlapot, és távozott.
A némaságra ítélt férfi szeméből könnypatak fakadt, sós könnye végigfolyt arcának redőjén. Felsége nem győzte törölgetni, és vigasztalni a láthatóan kétségbeesett férfit.
- Kérlek, nyugodj meg, meglásd minden rendben lesz. Majd otthon mindent elmondhatsz. - nyugtatgatta.

Letelt a látogatási idő.
A fiai otthon türelmetlenül várták. Mindenről részletesen beszámolt. Zoltán a nagyobbik fiú ideges lett.
- Anyu gondolkozz, mit akarhat Apa annyira elmondani. Talán jó lenne, ha mégis megtehetné. Soha nem láttam őt elgyengülni, most pedig Te sírni láttad.
- Anya, Te láttad máskor is Apát sírni? - kérdezte rögtön Attila.
- Nem, gyerekek, soha nem láttam. Valóban nagyon fontos dolog lehet, ha ennyire fontos neki, hogy közölje velem.
Még sokáig beszélgettek, későre járt, amikor Zoltán elindult a garzonjába.
- Egy hónap múlva költözünk, kezdheted a dobozolást. - szólt öccsének búcsúzásként.
- Most ez egyáltalán nem fontos. -válaszolt a kisebb fiú.
Zoltán egy közeli lakóparkban vásárolt új lakást, ahová a barátnőjével költözik. Attila mehet az apai nagyanyjuk után örökölt garzonba, Zoli helyére. A szülők ezután ketten maradnak. Az asszony nem folyt bele fiai tőmondatos beszélgetésébe. Azon morfondírozott, milyen furcsa lesz majd ketten ülni a nagy asztalnál, így is egyre ritkábbak lettek a hosszú éjszakába nyúló nagy beszélgetések, mióta kis Zoli nem él velük.

Folytatás következik
Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: eredményhirdetés, visszarepítették, kisvendéglőkhöz, dorbézolásoknál, megfigyelőlapon, megbolondultak, morfondírozott, felhangosodott, megelevenedtek, luxuskörülmény, megállapította, beszélgetésébe, életfontosságú, kétségbeesett, kisvendéglőbe, türelmetlenül, felkerekedtek, gondolataiban, szeretkezések, beszélgetések, kiegyenlített, határozottan, ízlelőbimbói, konyhatündér, alkalmanként, barátságosan, elszégyellte, tartózkodott, búcsúzásként, vizesblokkal, rángatózásra, cserépedényt, megebédeltek, barátnőjével, legboldogabb, időszakaként, sors vetítőjében, egyetemi évekbe, vizsgák előtti, eredményhirdetés utáni, cigaretta füsttel, zongorista rekedt, porhanyósra sütött, hasonló vacsora, kollégium legfelső, kétágyas szobát, házas hallgatók, nagy szeretkezések, budai éjszakát, olcsó kisvendéglőbe, rekedt zongoristát, következő pillanatban, Csülök Pékné, Lélek Sándorné,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 26  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Emlék  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Esti kép  Mindenünk, amink van, amit sze...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Ez a jó az alvásban.  A Gömb  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Kellemes esti időtöltést  A hét szűk esztendő  Fodor Ákos költő,  Paul David Tripp Április 26  Tehetségtelen gyerek nincs.  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  A végzet az  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  802 esztendeje, 1222. április ...  Sokkal bölcsebb a természet,  Emlék  Esti kép  Bizonyos kulturális szint nélk...  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Környezetvédelem  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Palóc Grand Canyon  Jó éjszakát  Két tekintet van  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Paul David Tripp Április 25  Önmagaddal nem lehetsz elégede... 
Bejegyzés Címkék
sors vetítőjében, egyetemi évekbe, vizsgák előtti, eredményhirdetés utáni, cigaretta füsttel, zongorista rekedt, porhanyósra sütött, hasonló vacsora, kollégium legfelső, kétágyas szobát, házas hallgatók, nagy szeretkezések, budai éjszakát, olcsó kisvendéglőbe, rekedt zongoristát, következő pillanatban, ünnepi ebéd, férje kedvencét, csülök kimaradt, cégnél ebédeltek, rosszabb ebéd, régi kisvendéglők, órára nézve, félelem blokkolta, kórteremben tölthetett, életfontosságú szervek, mondat elhagyta, gépek megbolondultak, egyenletes rövid, görbék ritmusos, ápolónő azonnal, monitorra meredt, orvosi szoba, orvossal visszatért, görbék békésen, orvos ránézett, némaságra ítélt, láthatóan kétségbeesett, fiai otthon, hónap múlva, közeli lakóparkban, barátnőjével költözik, apai nagyanyjuk, szülők ezután, nagy asztalnál, hosszú éjszakába, eredményhirdetés, visszarepítették, kisvendéglőkhöz, dorbézolásoknál, megfigyelőlapon, megbolondultak, morfondírozott, felhangosodott, megelevenedtek, luxuskörülmény, megállapította, beszélgetésébe, életfontosságú, kétségbeesett, kisvendéglőbe, türelmetlenül, felkerekedtek, gondolataiban, szeretkezések, beszélgetések, kiegyenlített, határozottan, ízlelőbimbói, konyhatündér, alkalmanként, barátságosan, elszégyellte, tartózkodott, búcsúzásként, vizesblokkal, rángatózásra, cserépedényt, megebédeltek, barátnőjével, legboldogabb, időszakaként, csiszolódtak, nyugtatgatta, beszélgettek, kisvendéglők, indíttatásuk, kibumlizniuk, vigasztalni, porhanyósra, részletesen, elmondhatsz, keringőztek, ellenőrizte, elkészíteni, lakóparkban, ételszaggal, pillanatban, zongoristát, elgyengülni, körülmények, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2428
  • e Hét: 11073
  • e Hónap: 17445
  • e Év: 68236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.